Konstkurser

Höstens kurser med lärare Annika Magnusson här på Vällingby Folkets Hus.

I samarbete med NBV.

Ansök vid Annikas hemsida www.konst-inredning.se  Möjlighet att betala avgiften på 2-3 ggr. Välj om du vill ha fakturan via mail, e-faktura eller post.

Det finns ingen åldersgräns för de olika kurserna – konst är till för både unga och gamla och alla däremellan.

Du får en kallelse till kursen ca en-två veckor innan kursstart. Om det inte blir tillräckligt många deltagare kan kursen komma att ställas in. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar. Sista anmälningsdag är, om inget annat anges, 7 dagar före kursstart. Om platser finns kvar på en kurs som startar kan du anmäla dig fram till kursstart.

 • Akvarell, nybörjare. (endast 4 platser kvar)
  Måndagar 16.00 – 18.00
  26 aug – 30 sept, 14 okt – 21 okt = 8 ggr
  Pris: 1.600 kr

Kursen vänder sig till dig som är nybörjare och inte målat akvarell tidigare men som gärna vill prova tekniken och lära dig grunderna i akvarellmålning eller om du har målat lite grann tidigare. Var och en målar efter egen ambition och nivå.

I kursen går vi igenom materialkunskap och provar på olika akvarelltekniker, lär känna färgernas egenskaper, olika sorters papper, penseltekniker, akvarellmedier, m.m. Vi övar på olika slags penseldrag, att återge former, ljus och strukturer och utvecklar vår egen teknik. 

Kursinnehåll

 • Material, redskap och färger.
 • Färglära.
 • Ljus, former och strukturer.
 • Bildplanering.
 • Experiment och specialeffekter.
 • Akvarell, forts.
  Måndagar 16.00 – 18.00
  4 nov – 16 dec = 7 ggr
  Pris: 1.400 kr

För dig som har lite erfarenhet av akvarellmålning sedan tidigare och vill vidareutveckla ditt måleri.

I fortsättningskursen repeterar vi till viss del och bygger vidare på det vi gått igenom i grundkursen. Vi arbetar med olika perspektiv, struktur- och färgarbeten och experimenterar för att uppnå olika effekter. Vi arbetar vidare med olika färg- och ljussättningar samt tränar mer på att måla egna motiv från fotografier. I denna kurs ligger fokus mer på det egna arbetet och den individuella utvecklingen.

Material ingår inte i kursavgiften. Ett förslag på material och mer information kommer att skickas ut innan kursstart.


 • Teckning m blyerts, pastell och kol. (endast 2 platser kvar)
  Måndagar 18.15 – 20.15
  26 aug – 30 sept, 14 okt – 21 okt = 8 ggr
  Pris: 1.600 kr

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av teckning och vill arbeta med blyerts, kol och torrpastell samt andra pastellfärger. Vi har gemensamma genomgångar av olika moment och uppgifter samt individuell handledning och gemensamma diskussioner. Huvuddelen av tiden läggs på praktiska övningar och vi kommer fördjupa oss i olika pastellfärger. Målet är att du ska kunna teckna med flera olika tekniker och bli mer säker på färgsättning och avbildningar. Du kommer att få en översiktlig kunskap om olika typer av material.

Material ingår inte i kursavgiften. Fixativ och enstaka material finns att tillgå. Bordsstafflier och skrivplattor finns att låna. Ett förslag på material och mer information kommer att skickas ut innan kursstart.


 • Lera.
  Måndagar 18.15 – 20.15
  4 nov – 16 dec = 7 ggr
  Pris: 1.400 kr

Kursen vänder sig till dig som gillar att arbeta med dina händer och som uppskattar känslan och glädjen av att tillverka ett konstverk som varar. Vi arbetar med lufttorkande lera alt. polymérlera som bränns i vanlig ugn. Vi går igenom och provar olika tekniker som kavling, ringling, tumning och skulptur. Du väljer fritt vad du vill göra och får individuell rådgivning av ledaren.

Inga förkunskaper krävs.

Material ingår inte i kursavgiften. Ett förslag på material och mer information kommer att skickas ut innan kursstart.

 • Kroki – teckning.
  Tisdagar 18.00 – 20.15
  10 sep – 24 sep, 15 – 22 okt, 12 – 26 nov, 10 – 17 dec. = 10 ggr
  Pris: 2.300 kr

Croquis är franska och betyder ”snabb teckning” eller ”snabb skiss”. Att teckna kroki är ett bra sätt att träna öga och hand på för alla som tecknar och målar. Kursen vänder sig till dig som vill teckna kroki och är lämplig för alla, såväl nybörjare som den som har lite mer erfarenhet, eftersom du får arbeta utifrån din egen kunskapsnivå och dina förutsättningar.

Första lektionen repeterar vi olika moment som ingår i krokiteckning utan modell. Resterande 9 tillfällen är med krokimodell (en kvinna, en man) och då är det 40 min genomgång + 1,5 tim krokiteckning.  

Innehåll:

 • teckna korta och längre ställningar.
 • genomgångar av proportioner, syftning, stödpunkt, lodlinje, volym, mellanrumsformer, förkortningar, överskärningar, m.m.
 • öva upp förmågan att se och uppleva form, volym, rörelse och balans i bilden.
 • använda olika material, exempelvis blyerts och kol.

Kreativt måleri.
Fredagar 10.00 – 12.30
30 aug – 4 okt, 18 okt – 25 okt, 8 nov – 13 dec = 14 ggr

Pris: 2.800 kr

Kursen vänder sig till dig som vill frigöra leken i ditt måleri. Vi gör olika övningar där inget är rätt eller fel och uppmuntrar varandra att ta vårt skapande ett steg längre. Vi börjar varje tillfälle med att göra en övning för att få hjärnan att tänka i nya banor, sedan blir det praktiskt arbete med olika material och så avslutar vi med att rita/måla/skapa till musik. Målet är att du ska fördjupa dig i din egen kreativa process och hitta glädjen i att skapa.

Innehåll:

 • Bilddiskussioner
 • Musik som inspiration
 • Inre bilder och yttre uttryck
 • Illustrationer och budskap
 • Surrealism och abstrakt konst

Mycket av materialet ingår i kursavgiften. Förslag på material att ta med gås igenom på första träffen.

 • 10.00 – 12.00 Akryl, nyb.
  Lördagar 10.00-12.00
  24 aug – 28 sep = 6 ggr
  Pris: 1.300 kr

Kursen vänder sig till dig som vill börja måla med akryl eller som vill ha en repetition för att komma vidare. Vi börjar på nybörjarnivå och avancerar under kursens gång utefter var och ens förmåga.

Vi har gemensamma genomgångar av olika moment och uppgifter samt individuell handledning och gemensamma diskussioner. Huvuddelen av tiden läggs på praktiska övningar.

Målet är att du ska lära dig olika grundläggande tekniker i akrylmålning, våga prova nya tekniker och ha roligt på vägen.

Innehåll:

 • Materialkunskap
 • Färglära
 • Kulörta och okulörta färger
 • Ljus, skugga och schatteringar
 • Bildkomposition
 • Perspektiv

Material ingår inte i kursavgiften. Medier och fernissor för akrylfärg finns att tillgå. Bordsstafflier och skrivplattor finns att låna. Ett förslag på materialinköp kommer att skickas ut innan kursstart.

 • Akryl, forts.
  Lördagar 10.00-12.00
  19 okt – 26 okt, 9 nov – 7 dec = 7 ggr
  Pris: 1.400 kr

Kursen vänder sig till dig som målat lite tidigare och vill fortsätta utforska akrylfärgens möjligheter. Vi har gemensamma genomgångar varvade med individuell vägledning för varje deltagares personliga utveckling. 

Under kursens gång får du kunskaper i akrylmålningens traditionella teknik och möjlighet att experimentera och pröva ”friare” metoder.

Material ingår inte i kursavgiften. Ett förslag på material kommer att skickas ut innan kursstart. 

 • Prova på hos Klackenbergs i Vällingby.
  Tisdagar 18.30-19.30, första tisdagen varje månad året ut.
  Pris: 150 kr per tillfälle 

En timme i butiken då vi provar på olika material och verktyg – alla tillfällen har olika teman. Som bokvän hos Klackenbergs får du 10% rabatt på hela Klackenbergs sortiment.

Mer information och anmälan i butiken, via mail vallingby@bockeropapper.se eller telefon 08-879369.

Gratiskurs:

 • Våga måla.
  Torsdagar 17.30 – 20.30

  Period 1: 22 aug – 3 okt = 7 ggr
 • – Grupp 1, 17.30 – 19.00 (gruppen är full!)
 • – Grupp 2, 19.00 – 20.30 (gruppen är full!)
  (deltagare i grupp 1 kan fortsätta måla i grupp 2 i mån av plats)

  Ett projekt tillsammans med Vällingby Folkets hus, Mångkulturellt Centrum och NBV. En kurs där alla vågar måla oavsett förkunskaper och där möten mellan olika åldrar och bakgrunder uppstår. Under kursen får alla måla egna motiv fritt utan lärarledda lektioner men med handledning vid behov. Vi arbetar med akryl- och akvarellfärg och olika slags pennor. Våga måla är gratis förutom canvas/målarduk som man betalar på plats vid behov. Alla övriga material ingår i kursen kostnadsfritt. Vi bjuder på en enklare fika.

  För att uppfylla kravet om studiecirklar så är åldersgränsen för att kunna vara med på Våga måla 13 år.